İçeriğe geç

Ordu Aybasti Ismi Nereden Gelir

Ordu Aybastı hangi boydan?

Türklerin (Oğuzların Çepni kolu) Ordu bölgesine ilk girdiği nokta Aybastı Perşembe Yaylası’dır. 1105’in yaz aylarında Danişmendoğlu Bey Emir Danişmend Gazi komutasındaki 6.000 kişilik ordu ile 70.000 kişilik büyük güç Trabzon Devleti arasında burada çok şiddetli bir savaş yaşanmıştır.

Aybastı neden aybastı?

Bunlardan en önemlisi, bölgemizin fethi sırasında karanlık bir gecede, ayın bulutların arasından aniden belirip etrafı aydınlatmasıdır. Bu nedenle, fatihler bölgeye “Moonbastı” adını verdikleri için bu isim verilmiştir; bu da işin kolaylaştığı anlamına gelen “Moonbastı” anlamına gelmektedir.

Ordunun ismi nereden gelir?

Bahaeddin Yediyıldız, “ordusu/başkenti olan” anlamına gelen Ordu isminin, Türklerin bölgeye geldiği 14. yüzyıla dayandığını, 1900’den itibaren kullanılmaya başlandığını ve bu ismi ilk olarak Hacı Emiroğulları’nın kullandığını belirtmektedir (Yediyıldız, 2000: 74).

Aybastı neyi meşhur?

Mısır ekmeği, mısır çorbası, keşkek, pancar dolması, pancar çorbası, turşu fasulye, gapçuh fasulyesi, közde fındık mantarı ve Uzundere Irmağı’nda yetiştirilen kırmızı benekli alabalık ilçemizin kendine özgü lezzetlerinden birkaçıdır.

Aybastı adı nereden gelmiştir?

Aybastı, Ordu’nun iç (güney) kesiminde, denizden uzak bir ilçedir. Nüfusun önemli bir kısmı Türkmen olan Çepnilerden oluşmaktadır. İsminin nereden geldiği tam olarak bilinmemekle birlikte, Göktürkler ve Oğuzlar için kutsal olan ay, güneş, duman veya ay tutulması gibi kavramlardan türediği düşünülmektedir.

Ordu Alevileri nereden gelmiştir?

Genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan Türkmen/Çepni asıllı Güvenç Abdal Dergâhı Alevileridir.

Aybastı’nın kaç köyü var?

Aybastı Kaymakamlığı Belediye Sayısı: 1 Belde Sayısı: 0 İlçe Sayısı: 21 Köy Sayısı: 0

Aybastı nasıl bir yer?

Aybastı tarihi kalıntılar bakımından zengin bir ilçedir. Karaçalı Kilisesi, Sefalık Köyü Kalıntıları, Şeyh Hasan Kümbet Evliyaları, Türbeleri ve Perşembe Yaylası görülmeye değer yerlerdir.

Ordu Aybastı’nın nüfusu kaç?

2022 yılı itibarıyla Aybastı nüfusu 20.969’dur. Bu nüfusun 10.381’i erkek, 10’u ise köy halkından oluşmaktadır.

Ordulular aslen nereli?

Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.

Fatsa’nın eski adı nedir?

Osmanlı kayıtlarında Fatsa bölgesinin adı “Satulmuş-ı Mezid Bey” veya “Nahiye-i Satulmuş-ı Ferid Bey” olarak geçmektedir. 15. yüzyıl kayıtlarında belediye statüsünde olan Satlamış, 16. ve 17. yüzyıl kayıtlarında kaza olarak geçmektedir.

Ordu hangi ilden ayrıldı?

Ordu, Türkiye’nin Ordu ilinin merkezini oluşturan şehirdir. Osmanlı döneminde 1920 yılında Trabzon ilinden ayrılarak 4 Nisan 1920 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. TÜİK verilerine göre 2020 yılında 19 ilçe ve belediye ile bu belediyelere bağlı toplam 772 mahalle bulunmaktadır.

Ordu Aybasti hangi boydan?

Ordu’da Çepni Türklerinin Yerleşimi Çepni Türklerinin Ordu bölgesine ilk girdiği nokta Aybastı Perşembe Platosu’ydu. 1105 yazında, Danişmendoğlu Bey Emir Danişmend Gazi komutasındaki küçük bir ordu ile kalabalık büyük güç Trabzon Devleti arasında burada çok şiddetli bir savaş yaşandı.

Aybastı kaç rakım?

664 mAybastı / Rakım

Aybastı Perşembe Yaylası ne zaman?

Aybastı Belediye Başkanı İzzet GÜNDOĞAR konuşmalarında; Güreş Federasyonu Başkanlığı, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Aybastı Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kararıyla 916. Aybastı Perşembe Yayla Güreşleri 20-21 Temmuz 2024 tarihlerinde yapılacak.

Ordulular hangi Türk boyundan?

Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.

Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.

Ordu Fatsa hangi Türk boyu?

Danışmet Gazi’nin beylerinden SEVLİ Bey, Ladik tarafından müdahale ederek kısa sürede Samsun, Ünye, Fatsa ve Giresun’un bir kısmını ele geçirip Trabzon’a kadar ilerlemeyi başardı. Bu olaylardan sonra yerleşen Oymaklar sayesinde Türkleşme ve İslamlaşma süreci başladı. Bu boyların en önemlisi ÇEPNİ’dir.

Ordu Akkuş hangi Türk boyu?

Nüfusun %95’i Çepni ve Sünni Türklerden oluşmaktadır. Akkuş, Ordu il merkezine (B. Şehir Merkezi yani Altınordu ilçesi) 115 km, Ünye’ye ise 60 km uzaklıktadır. Akkuş, tarihi Ünye-Niksar İpek Yolu üzerinde yer almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Evi Olan Escort