İçeriğe geç

Belediye Şirketlerini Kim Denetler

Belediyeleri hangi kurum denetler?

Belediyelerin dış denetimleri Sayıştay tarafından yapılır, illerin özel idareleri de öyle. Ayrıca belediyenin mali işlemler hariç olmak üzere idari işlemleri, idarenin yasallığı ve dürüstlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından incelenir.

Belediye şirketleri bağımsız denetime tabi mi?

6 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Bağımsız Denetime Tabi Kuruluşların Belirlenmesine İlişkin 6434 sayılı Karar”ın revize edilmesiyle, kamu iktisadi teşebbüsleri (I) sayılı listeye, belediye işletmeleri ise (II) sayılı listeye dahil edilmiştir.

Belediye şirketleri hangi bakanlığa bağlıdır?

Araçların mülkiyeti de belediyeye aittir. Son olarak şirketin mali ve idari yönetimi de belediyenin sorumluluğundadır. Tüm bu ölçütlere bağlı olarak belediye şirketleri bağımsız tüzel kişilikler olsalar bile belediyelere karşı sorumlulukları ortadan kalkmaz (Sayan ve Kışlalı, 2008: 65-66).

Belediyeleri denetleme yetkisi hangi bakanlığa aittir?

İçişleri Bakanlığı uygulamadan sorumludur. Sistemin kurulması ve işleyişinin izlenmesinden Parlamento’ya karşı sorumludur. Gerekli kontroller ve düzeltmeler belediye başkanı tarafından yapılabilir.

Belediye şirketleri nasıl denetlenir?

Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun ve Sayıştay Kanunu’na göre, belediye işletmeleri ve şirketlerinin denetimi, kamu kaynakları açısından Sayıştay denetimine tabidir. Yasama organı adına Sayıştay tarafından yürütülür. Sayıştay, mali ve kurumsal özerkliğe sahip olarak Parlamento adına Yüksek Denetimi yürütür.

Belediyeleri kime şikayet edilir?

CİMER, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin kısaltması olup, Anayasa’da güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kullanılmasını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuş bir halkla ilişkiler uygulamasıdır.

Hangi şirketler bağımsız denetime tabidir 2024?

Örneğin, 2022 ve 2023 yıllarında bağımsız denetim yaptırılması için genel kriterlerden en az ikisini karşılayan şirketlerin (toplam aktifleri 150 milyon TL, yıllık net satışları 300 milyon TL ve çalışan sayısı 150 kişi) 2024 yılında bağımsız denetim yaptırması gerekiyor.

Bağımsız denetimi kim yapar?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu bağımsız denetime tabi tutulacak şirketleri belirleme yetkisine sahiptir. Bakanlar Kurulu, bağımsız denetime tabi tutulacak şirketleri belirlerken aktif büyüklük ile ciro büyüklüğünü aynı anda dikkate alacak ve buna göre bir kriter geliştirecektir.

Denetime tabi olacak şirketleri kim belirler?

Bağımsız denetime tabi şirketler hangileridir? Bağımsız denetime tabi şirketler, Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin (Karar) 3. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu Kararda, denetime tabi şirketler dört gruba ayrılmıştır. 2.

Belediye şirketlerinin statüsü nedir?

Yani belediyeler kamu tüzel kişiliğine sahiptir. Ancak belediyeler tarafından kurulan veya belediyelere bağlı şirketler Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi sermaye şirketleridir. Sermaye şirketleri olan belediye şirketleri, yapıları gereği belediye tüzel kişiliğinden ayrı ve bağımsız, özel hukuk tüzel kişileridir.

Belediye meclis üyesi belediye şirketinde görev alabilir mi?

Belediye başkanları ve belediye meclisi üyelerinin belediye şirketlerinde yönetim kurulu üyesi veya genel müdür olarak atanmalarının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.

Belediye şirketi belediye ihalesine girebilir mi?

4734 sayılı Kanuna göre, belediye başkanının idare ve temsil organında üye olduğu belediye işletmesi, belediye başkanı o belediyenin ihale yetkilisi olmadığından, mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerine yasal olarak katılabilir.

Vali belediyeyi denetler mi?

Vali, ilin özel idaresini ve tüm bağlı kuruluşlarını denetler ve kontrol eder. Aynı yetki ilçe düzeyindeki ilçe valilerine de verilmiştir.

Belediye şirketi şirket kurabilir mi?

Bilindiği üzere belediyeler, 5393 sayılı Belediye Kanunu ile kendilerine verilen görev ve hizmet alanlarında şirket kurabilirler. Belediyelerin ticari amaçla ticari kuruluş kurmaları ve mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye koymaları Cumhurbaşkanının onayına tabidir.

Belediyeleri hangi bakanlık denetler?

Söz konusu protokol, belediyelerin denetimine ilişkin konuların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceğini öngörmüştür. Ancak, Anayasa’nın 127. maddesinin 5. fıkrası, idari vesayet yetkilerini yalnızca İçişleri Bakanlığı’na değil, aynı zamanda tüm merkezi yönetime devretmektedir.

Belediye yönetim organı nedir?

Yerel yönetim organları, 5393 sayılı Kanuna göre yerel yönetim organları; Belediye meclisi, belediye meclisi üyesi ve belediye başkanından oluşur.

Mahalli idareleri kim denetler?

Madde 22 – (Ek birinci fıkra: – md. 5445/4) Mahalli idare birliklerinin denetimi İçişleri Bakanlığına aittir. Valiler ve kaymakamlar, gerektiğinde ulusal düzeyde kurulan birlikler dışında kalan birlikleri denetleyebilirler.

Belediyeler kamu kurum ve kuruluşu mudur?

BELEDİYELER KAMU KURULUŞU MUDUR? Belediyeler, yerel yönetimlerin bir parçası olarak kamu hizmetlerini yürüten ve genel olarak kamu kaynaklarını kullanan kamu kuruluşlarıdır.

Belediyede hangi birimler vardır?

Birimler Emniyet Müdürlüğü. Teknik İşler Daire Başkanlığı, Planlama Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort