İçeriğe geç

Alelacele Ikileme Mi

Alelacele kelimesi nasıl yazılır?

Yaygın inanışın aksine, bu kelimenin doğru yazımı “allel haste” olarak düşünülse de, kelimenin doğru yazımı “alacele” olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumu’na göre doğru yazımı Alelacele’dir.

Alelacele ne demek TDK?

Dilimize Arapçadan gelen alelacele kelimesi ala kelimesinden türemiştir. “Ala” kelimesi çok fazla veya aşırı anlamına gelirken, “hastacele” kelimesi çok hızlı, vakit kaybetmeden anlamına gelir. Bu kelime genellikle çok hızlı olmanın gerektiği durumlar için kullanılır.

Rengarenk ikileme mi?

En az 3-4 renk içeren tüm nesneler ve odalar renkli kabul edilir. Bu kelime, pekiştirme eklerinden biri olan “a” ekiyle oluşturulmuştur.

Gürültü patırtı ikileme mi?

Bu gruptaki indirgemeler çoğunlukla ses benzetmesi (onomatopoeic) sözcüklerden oluşturulmuş yapılardır. balır-bulur “rastgele, tesadüfi”; kulurtmalırt “gürültü, takırtı.” tabrtobur “tapir tapir” (yağmur sesi); tomık-samık “küçük”.

Alel acele ikileme mi?

Yine bir yineleme olarak öne çıkan acelacele kelimesi günümüzde hala kullanılan kelimelerden biridir. Aynı zamanda bu kelimenin anlamı nedeniyle bir eşanlamlısı da bulunmaktadır.

İkilemeler nasıl yazılır?

İkilemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü sürü, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.

Alelacele bir deyim mi?

Türk Dil Kurumu’na göre bu kelime; Hızlı anlamına gelir. Arapça kökenli bir kelimedir. Türkçe’de zarf olarak kullanılır.

Alelacele ne demek Osmanlıca?

acele et – Nişanyan Sözlük. Arapça ˁcl kökünden gelen ˁacala(t) عَجَلة kelimesinden bir alıntıdır ve “hızlanma, sakinlik” anlamına gelir. Bu kelime, Arapça ˁacila عَجِلَ “acele etti” fiilinin faˁala(t) ölçüsündeki infinitif halidir. Arapça ˁlw kökünden gelen ˁalā عَلَى “üzerinde, karşısında, üzerinde (edat)” kelimesinden bir ödünç kelimedir.

Alelade nasıl yazılır TDK?

ORDINARY KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIMINA ÖRNEKLER – Bu dua sıradan bir dua değildi. – Sıradan bir yazar tarafından değil, hayatı araştıran gerçekçi bir romancı tarafından yazılmıştı.

İkileme olup olmadığını nasıl anlarız?

İkilemeler şu şekillerde oluşturulur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, güçlü… Eş anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » akıllı, iyi huylu, gürültülü, güçlü, kılık değiştirmiş… Zıt anlamlı sözcüklerden oluşan ikilemeler: » ileri geri, az ya da çok, er ya da geç, azar azar, büyük ya da küçük…

Masmavi ikileme mi pekiştirme mi?

Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.

Çoluk çocuk ikileme mi?

İkileme, ‘çocuk sahibi olmak, çocuk sahibi olmak’ anlamına gelmektedir. Yüce, ikilemede geçen sözcüklerin Türkçe sözlükte yavru ‘sperm, nesil’ ve meme ‘göğüs çukuru, bağırsak, gerdan’ anlamlarıyla geçtiğini belirtmiş ve ikileme sözcüklerini incelemiştir (1998: 422).

İster istemez yineleme mi?

“Whether” edatıyla birbirinin yerine kullanılabilirler. Türk tarih metinlerinde, “necessarily” veya “necessarily”nin ikilemesi vardır ve bu, “whether or not” anlamına gelen bir durum zarfı olarak kullanılır.

Anbean yineleme mi?

Dilediğiniz zaman KAMPÜS’e kayıtlı e-posta adresinizi kullanarak e-posta aboneliği sayfasından yeniden abone olabilirsiniz.

Pekistirmeler ikileme mi?

Pekiştireç sözcüklerinin ilk heceleri tekrarlansa da bu sözcüğe indirgenmiş sözcük denemez, çünkü tekrarlanan bu hecelerin sözcükte birleşik sözcük olarak yazılması gerekir.

Alelade nasıl yazılır TDK?

ORDINARY KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIMINA ÖRNEKLER – Bu dua sıradan bir dua değildi. – Sıradan bir yazar tarafından değil, hayatı araştıran gerçekçi bir romancı tarafından yazılmıştı.

Acele acele nasıl yazılır?

TDK’ya göre “Alececele” mi yoksa “Alel Haste” mi olarak yazılıyor? Türkçe’de doğru yazımı tartışmalı olan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “eilt”tir. Allel, haste olarak yazılırsa yanlış kullanılır.

Alıvermek nasıl yazılır TDK?

4. Bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle kurulan tasvir fiilleri -a, -e, -ı, -i, -u, -ü gerund ekleriyle yan yana yazılır: düşünmek, sevebilmek; almak, gülmek; uykuya dalmak; yürümeyi bırakmak, yazmayı bırakmak; doğmak, kalmak; rüya yazısı, ölüm yazısı, vb.

Donkişotluk nasıl yazılır TDK?

Bir özel isim, kendi anlamı dışında bir anlam kazanmışsa büyük harfle başlamaz: acem, hicaz, allahlık, ünsiyet (gerekmediği halde kahramanlık gösterisinde bulunma)…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Evi Olan Escort